Just another WordPress.com site

Befejeződött a londoni olimpia

Photo: cnn.com

Mint ahogy az olimpia megnyitóját, a záró ünnepséget is élőben közvetítette az M1–es csatorna, augusztus 12–én, magyarországi idő szerint 22:00 órától.
A nézők először az újságpapírba ’csomagolt’ Londont láthatták. A város mindennapjait mutatták be: a nyüzsgést, rohanást, forgalmi dugókat. Közben láthattak a Bond együttestől egy csellós műsort is.
A díszvendégek – a királyi család – ezután érkeztek meg a helyszínre és ekkor kezdődött el az angol himnusz lejátszása.
Később az újságpapír levált a szereplőkről és a Pet Shop Boys, majd a tinédzserek nagy kedvence a One Direction adott elő egy számot. A srácok a brit X–Factor negyedik részében lettek ismertek, 2010–ben. Fellépett még Ray Davies a Waterloo Sunset című Kinks–számmal.
Az előadás után bevonultak a résztvevő országok képviselői, a saját országuk zászlójával a kezükben. A magyarokét Pars Krisztián kalapácsvető vitte. Az atlétika – maratonfutás – érmeit a záróünnepségen adták át az első három helyezettnek. A férfi maratonfutásban az ugandai Stephen Kiprotich kapta az aranyérmet és ez azért is különleges, mert Ők 40 éve nem nyertek semmilyen olimpiai érmet. Most is csak ezt az egyet viszik haza, viszont ez legalább arany.
Az éremátadás után George Michael lépett a színpadra, aki előadta a legújabb számát is, a White Light–ot. Aztán a színpad átalakult egy divatbemutató kifutójává. Aztán pedig egy nagy polip lett a színpadon, amiben pár perccel később Fatboy Slim jelent meg és előadta a nagy sikerű Rockaffeller Skank című számát. Utána Tinie Tempah és Taio Cruz is fellépett, utóbbi a Dynamite című számmal, amit üvöltött Vele együtt a közönség és hatalmas buli keletkezett. Igaz, addig sem volt unalmas a műsor, de ezzel a számmal felfokozták a hangulatot. Utána a kivetítőn megjelent egy Freddie Mercury videó, majd a színpadon a Queen Special Jessie J–vel közösen adta elő a We Will Rock You című számot, amire szintén tombolt a közönség.
A szám végén a londoni polgármester átadta az olimpiai zászlót Eduardo Paes–nek, Rio de Janeiro polgármesterének. 2016–ban először rendez majd olimpiát egy dél–amerikai ország.
A londoni olimpián összesen 70 ezer önkéntes dolgozott naponta. A záróünnepségen pedig 3500 önkéntes lépett a színpadra fellépőként.
A magyarok ezen az olimpián 8 arany–, 4 ezüst– és 5 bronzérmet szereztek és ezzel a kilencedik helyen végeztek a londoni olimpia éremtáblázatán.

Számít a véleményed - írd meg! ;)